15 min.
10 min.
25 min.
Wątróbki drobiowe są bardzo smaczne i mogą być podstawą szybkich i zdrowych dań. Podane z sałatką i orientalnymi przyprawami smakują naprawdę ciekawie. Najlepiej podawać tę potrawę z pieczywem lub ryżem.
Składniki:
- ½ kapusty pekińskiej, poszatkowanej
- 2 czerwone papryki, pokrojone
- 150 g rukoli
- 25 g świeżej kolendry, posiekanej
- 10 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie krążki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
1Wymieszać w dużej misce kapustę z papryką, rukolą i kolendrą. Dodać połowę cebuli dymki i starannie wymieszać. Nałożyć sałatkę na 4 talerze.
2Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i olej sezamowy na średnim ogniu. Wrzucić czosnek, wątróbkę i przyprawę „pięć smaków“. Smażyć przez 3 minuty, mieszając i przewracając wątróbkę na drugą stronę, aż przestanie być surowa z zewnątrz. Dodać szynkę i smażyć jeszcze przez minutę.
3Wlać na patelnię sos sojowy i sherry. Doprowadzić do wrzenia. Potrząsać patelnią i mieszać delikatnie, uważając, by wątróbka się nie rozpadła. Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia kilka sekund, by z sherry wyparował alkohol. Dodać resztę cebuli dymki i zestawić patelnię z ognia.
4Nałożyć wątróbkę z sosem na porcje sałatki na talerzach. Polać resztą sosu z patelni. Posypać sezamem i podawać.
Porcja dla:
4 osób