Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
25 min.

Wątróbki drobiowe są bardzo smaczne i mogą być podstawą szybkich i zdrowych dań. Podane z sałatką i orientalnymi przyprawami smakują naprawdę ciekawie. Najlepiej podawać tę potrawę z pieczywem lub ryżem.

Składniki:

  • ½ kapusty pekińskiej, poszatkowanej
  • 2 czerwone papryki, pokrojone
  • 150 g rukoli
  • 25 g świeżej kolendry, posiekanej
  • 10 cebulek dymek, pokrojonych w cienkie krążki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju sezamowego

Przygotowanie:

1Wymieszać w dużej misce kapustę z papryką, rukolą i kolendrą. Dodać połowę cebuli dymki i starannie wymieszać. Nałożyć sałatkę na 4 talerze.

2Rozgrzać na patelni oliwę z oliwek i olej sezamowy na średnim ogniu. Wrzucić czosnek, wątróbkę i przyprawę „pięć smaków“. Smażyć przez 3 minuty, mieszając i przewracając wątróbkę na drugą stronę, aż przestanie być surowa z zewnątrz. Dodać szynkę i smażyć jeszcze przez minutę.

3Wlać na patelnię sos sojowy i sherry. Doprowadzić do wrzenia. Potrząsać patelnią i mieszać delikatnie, uważając, by wątróbka się nie rozpadła. Utrzymywać w stanie lekkiego wrzenia kilka sekund, by z sherry wyparował alkohol. Dodać resztę cebuli dymki i zestawić patelnię z ognia.

4Nałożyć wątróbkę z sosem na porcje sałatki na talerzach. Polać resztą sosu z patelni. Posypać sezamem i podawać.

Porcja dla:

4 osób