Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ryba tu pasuje w zasadzie każda – sandacz, morszczuk, dorsz czy nawet łosoś. Sos można przyrządzić bardziej lub mniej ostry w zależności ile chrzanu dodamy.

Składniki:

  • 1 sprawiony i odfiletowany pstrąg
  • sól do smaku
  • koperek
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

1Filety z ryby opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, oprószyć solą i koperkiem, i skropić sokiem z cytryny. Wstawić na 20 minut do lodówki.

2W międzyczasie przygotować sos. Na patelni zrobić zasmażkę – masło roztopić, dodać mąkę, podsmażyć i rozprowadzić wywarem.

3Dodać chrzan, sok z połowy cytryny i cukier, i cały czas mieszając gotować, aż zgęstnieje.

4Na oddzielnej patelni rozgrzać oliwę i smażyć pstrąga przez około 10-15 minut, w zależności od grubości filetu (można przykryć patelnię).

5Do sosu dodać śmietanę, dobrze wymieszać i gotować jeszcze przez minutę. Doprawić solą wedle upodobania.

6Sos przełożyć do miseczki i podawać do ryby.

Porcja dla:

4 osób