Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
15 min.
Całkowity czas:
45 min.

Pieczarki faszerowane wyśmienitym nadzieniem z drobno pokrojonej cukinii, szpinaku i orzechów laskowych, posypane startym parmezanem i na koniec zapieczone, tworzą znakomitą przekąskę, której trudno się oprzeć. Potrawa wygląda najładniej, gdy pieczarki mają zbliżoną wielkość.

Składniki:

  • 16 pieczarek o zamkniętych kapeluszach o średnicy około 4 cm (ok. 250 g)
  • 30 g masła
  • 2 szalotki, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 mała cukinia, drobno pokrojona
  • 15 g młodych liści szpinaku, drobno posiekanych, dodatkowo kilka liści do przybrania

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Odciąć nóżki pieczarek i drobno je posiekać. Rozpuścić masło na patelni, wrzucić posiekane nóżki, szalotki, czosnek oraz cukinię i dusić 5 minut, od czasu do czasu mieszając.

2Patelnię zdjąć z ognia, dodać poszatkowany szpinak, bułkę tartą, orzechy laskowe, pietruszkę oraz sól i pieprz do smaku, wymieszać.

3Ułożyć kapelusze pieczarek zagłębieniem do góry w cienko wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym lub na delikatnie natłuszczonej blasze do pieczenia. Nałożyć na każdą pieczarkę trochę nadzienia i posypać parmezanem. (Pieczarki można przygotować 2–3 godziny wcześniej i trzymać w lodówce przykryte folią spożywczą.)

4Piec około 15 minut, aż pieczarki będą miękkie, a ser się rozpuści. Serwować ciepłe. Można podać na liściach szpinaku.

Porcja dla:

16 osób