Czas przygotowania:
40 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
60 min.

Ciasto ziemniaczane jest wyciskane z rękawa cukierniczego na blachę w formie 8 gniazdek. Następnie wypełniane są boćwiną i boczkiem. Twoja rodzina i goście będą zachwyceni tym wyszukaną przekąską.

Składniki:

  • 750 g mączystych ziemniaków
  • sól
  • 2 łyżki masła
  • 2 żółtka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

1Umyć ziemniaki i gotować do miękkości około 25 minut w osolonym wrzątku. Przebrać boćwinę, usunąć grube żyłki z liści, a liście umyć. Włożyć mokrą boćwinę do garnka i podgrzewać na średnim ogniu, aż liście zmiękną. Pokroić boczek w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Wylać wysmażony tłuszcz. Zrumienione kostki boczku zmieszać w garnku z boćwiną.

2Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać i rozgnieść praską kuchenną lub ubijakiem w garnku, gdy będą jeszcze gorące. Dodać łyżkę masła, dwa żółtka i utrzeć całość na gładką masę. Przyprawić gałką muszkatołową. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C. Nasmarować blachę do pieczenia resztą masła.

3Włożyć ciasto ziemniaczane do rękawa cukierniczego i wycisnąć z niego na blachę 8 gniazdek ziemniaczanych o średnicy około 8 cm. Napełnić gniazdka boćwiną z boczkiem, wyciskając spore wgłębienie w środku nadzienia. Ostrożnie rozbijać jajka i wlewać do kolejnych wgłębień. Wstawić blachę do piekarnika i piec około 20 minut, aż gniazdka się przyrumienią, a jajka zetną. Przed podaniem oprószyć mieloną papryką.

Porcja dla:

4 osób