Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Całkowity czas:
15 min.
15 min.
Dersa to algierska pikantna pasta, podobna do harissy. Składa się z czosnku, chili, kuminu i słodkiej papryki, które uciera się razem w moździerzu. Dodaje się jej do dań rybnych, mięsnych i ziemniaczanych. Niektórzy dodają też do niej soku z cytryny lub natkę pietruszki i stosują ją w różnych ilościach, w zależności od upodobań.
Składniki:
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 małej papryczki chili, posiekanej (nasiona usunąć)
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1Ząbki czosnku obrać i poprzekrawać wzdłuż na pół. Usunąć ze środka zielony zalążek.
2Włożyć czosnek, chili i przyprawy do moździerza i utrzeć wszystko na jednolitą pastę. Dodać oliwę i dobrze wymieszać.
Porcja dla:
8 osób