Czas przygotowania:
20 min.
20 min.
Całkowity czas:
140 min.
140 min.
Ukraińskie ciasto na pierogi gotowe do napełnienia ulubionym nadzieniem. Bardzo proste do wykonania.
Składniki:
- 500 g (4 szklanki) mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki oleju roślinnego
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody
- 1 jajko, roztrzepane
Przygotowanie:
1W dużej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić w środku wgłębienie.
2W oddzielnej misce wymieszać olej roślinny z ciepłą wodą i roztrzepanym jajkiem. Wlać do mąki suche składniki. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez 8 do 10 minut.
3Przykryć i pozostawić ciasto na 2 godziny. Następnie rozwałkować i wypełnić ulubionym farszem.
Porcja dla:
30 osób