Czas przygotowania:
20 min.
Całkowity czas:
140 min.

Ukraińskie ciasto na pierogi gotowe do napełnienia ulubionym nadzieniem. Bardzo proste do wykonania.

Składniki:

  • 500 g (4 szklanki) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki oleju roślinnego
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 235 ml (1 szklanka) ciepłej wody
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1W dużej misce wymieszać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić w środku wgłębienie.

2W oddzielnej misce wymieszać olej roślinny z ciepłą wodą i roztrzepanym jajkiem. Wlać do mąki suche składniki. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez 8 do 10 minut.

3Przykryć i pozostawić ciasto na 2 godziny. Następnie rozwałkować i wypełnić ulubionym farszem.

Porcja dla:

30 osób