Czas przygotowania:
05 min.
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
05 min.
Całkowity czas:
10 min.
10 min.
Robię ten humus bardzo często. Zrobienie go zajmuje dosłownie kilka minut. No i jest zdrowszy od tych z olejem. Ilość składników, zwłaszcza ostrych papryczek jalapeño, można regulować stosownie do upodobań. Podawać z chipsami z chleba pita lub kawałkami świeżych warzyw. Aby hummus był trochę rzadszy, wystarczy dodać nieco więcej płynu z puszki z ciecierzycą.
Składniki:
- 1 puszka (450 g) ciecierzycy; odsączyć, odlewając płyn do osobnej miseczki
- 50 g świeżej papryki jalapeño, pokrojonej w plasterki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku, zgniecione
Przygotowanie:
1W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę ciecierzycę z papryczkami jalapeño, kuminem, czosnkiem, sokiem z cytryny i 1 łyżką płynu z puszki z ciecierzycą.
Porcja dla:
16 osób