Czas przygotowania:
05 min.
Czas gotowania:
05 min.
Całkowity czas:
10 min.

Robię ten humus bardzo często. Zrobienie go zajmuje dosłownie kilka minut. No i jest zdrowszy od tych z olejem. Ilość składników, zwłaszcza ostrych papryczek jalapeño, można regulować stosownie do upodobań. Podawać z chipsami z chleba pita lub kawałkami świeżych warzyw. Aby hummus był trochę rzadszy, wystarczy dodać nieco więcej płynu z puszki z ciecierzycą.

Składniki:

  • 1 puszka (450 g) ciecierzycy; odsączyć, odlewając płyn do osobnej miseczki
  • 50 g świeżej papryki jalapeño, pokrojonej w plasterki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku, zgniecione

Przygotowanie:

1W blenderze lub robocie kuchennym zmiksować na gładką masę ciecierzycę z papryczkami jalapeño, kuminem, czosnkiem, sokiem z cytryny i 1 łyżką płynu z puszki z ciecierzycą.

Porcja dla:

16 osób