Czas przygotowania:
15 min.
15 min.
Czas gotowania:
140 min.
140 min.
Całkowity czas:
155 min.
155 min.
To danie robi wrażenie! Bardzo treściwy i aromatyczny gulasz pełen warzyw. Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem.
Składniki:
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 1 kg sarniny na gulasz
- 3 cebule, posiekane
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Przygotowanie:
1W dużym garnku rozgrzać olej i zrumienić mięso. Dodać cebulę, czosnek, sos Worcestershire, liść laurowy, tymianek i sól; zalać wodą. Przykryć i dusić przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.
2Dodać ziemniaki i pasternak i gotować przez około 15 minut, aż zmiękną. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Dodać do gulaszu i wymieszać. Przed podaniem usunąć liść laurowy.
Porcja dla:
7 osób