Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
140 min.
Całkowity czas:
155 min.

To danie robi wrażenie! Bardzo treściwy i aromatyczny gulasz pełen warzyw. Najlepiej podawać z ryżem, ale równie dobrze smakuje z makaronem.

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 kg sarniny na gulasz
  • 3 cebule, posiekane
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Przygotowanie:

1W dużym garnku rozgrzać olej i zrumienić mięso. Dodać cebulę, czosnek, sos Worcestershire, liść laurowy, tymianek i sól; zalać wodą. Przykryć i dusić przez 1,5 do 2 godzin, aż mięso będzie miękkie.

2Dodać ziemniaki i pasternak i gotować przez około 15 minut, aż zmiękną. Mąkę wymieszać z 1/4 szklanki wody. Dodać do gulaszu i wymieszać. Przed podaniem usunąć liść laurowy.

Porcja dla:

7 osób