Czas przygotowania:
30 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
60 min.

Połówki żółtej i czerwonej papryki nadziejemy wyjątkowo łatwym do przyrządzenia farszem z pikantnego ryżu i fasoli pinto i zapieczemy z chrupiącymi orzechami i pysznym serem.

Składniki:

  • 4 czerwone i/lub żółte papryki, przekrojone wzdłuż na połówki
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
  • ½ łyżeczki oregano
  • 2 łyżki pasty z suszonych pomidorów

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do temperatury 220°C. Posypać papryki od wewnątrz solą i pieprzem. Ułożyć przekrojoną stroną do dołu na lekko nasmarowanej blasze. Wstawić do piekarnika i piec przez 12 minut.

2W czasie gdy pieką się papryki, w dużym rondlu rozgrzać oliwę. Wrzucić chili i czosnek. Smażyć przez 30 sekund. Dodać oregano, pastę pomidorową i ryż. Wlać wywar, zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i przykryć rondel. Gotować przez 10 minut, aż ryż zmięknie i wchłonie większość wywaru (powinno go pozostać nie więcej niż 2 łyżki). Dodać fasolę pinto i doprawić solą i pieprzem.

3Wyjąć połówki papryki z piekarnika. Nałożyć do wnętrza farsz (powinny być nim kopiasto wypełnione). Wymieszać orzechy z serem i posypać nimi farsz.

4Wstawić nadziane papryki z powrotem do piekarnika i piec bez przykrycia przez 10 minut, aż się przyrumienią. Podawać natychmiast.

Porcja dla:

4 osób