Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
50 min.

Ugotowane ziemniaki, boczek i pyszny francuski ser Reblochon zapieczone razem – pyszne! Jako dodatek proponuję smaczną sałatkę i obiad gotowy.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule pokrojone w talarki
  • 100 g boczku pokrojonego w cienkie plasterki
  • 400 ml białego wina
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 grube plastry sera Reblochon

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 220 C.

2Ziemniaki umyć, ale nie obierać. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i gotować ziemniaki przez 20 minut na średnim ogniu. Kiedy będą ugotowane – obrać i pokroić w plasterki.

3W patelni, na średnim ogniu rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć, aż zmięknie. Dodać boczek i ziemniaki. Smażyć przez 15 minut.

4Do patelni wlać wino, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego. Na ziemniakach ułożyć ser.

5Piec przez 30 minut, aż zapiekanka będzie z wierzchu lekko przyrumieniona.

Porcja dla:

6 osób