Czas przygotowania:
45 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
325 min.

Cebula i grzyby doskonale smakująz delikatnymi stekami wołowymi. Podajmy je ze zdrowszymi od frytek opiekanymi ziemniakami. Najlepiej smakują z pikantnymi sosami i sałatą.

Składniki:

  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • szczypta papryki
  • 4 chude steki wołowe z antrykotu (ok. 150 g każdy)
  • 2 łyżki oleju
  • 500 g młodych ziemniaków
  • 2 czerwone cebule, pokrojone w cząstki
  • 500 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki

Przygotowanie:

1Wymieszać na talerzu czarny pieprz z tymiankiem i papryką. Lekko posmarować mięso z obu stron połową oleju, ułożyć je na przyprawach i wetrzeć przyprawy w steki z obu stron. Odstawić, by marynowały się w czasie przygotowania warzyw lub do 4 godzin w lodówce.

2W dużym rondlu, na dużym ogniu doprowadzić do wrzenia osoloną wodę. Wrzucić ziemniaki i gotować 12 minut, aż trochę zmiękną. Odcedzić. Kiedy nieco przestygną, pokroić w cienkie plasterki i odłożyć.

3Rozgrzać żeliwną patelnię grillową, aż będzie tak gorąca, że krople wody będą skwierczeć. Posmarować ją połową pozostałego oleju, dodać ziemniaki i cebulę. Smażyć na dużym ogniu około 7 minut, aż ziemniaki przyrumienią się i pokryją chrupiącą skórką, a cebula się zeszkli. Przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.

4Dodać na patelnię steki i smażyć na dużym ogniu po minucie z każdej strony, żeby były krwiste, lub po 1,5 minuty, żeby były lekko krwiste, albo po 2 minuty, żeby były dobrze wysmażone. Przełożyć na czysty talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce.

5Posmarować patelnię resztą oleju, dodać grzyby i smażyć na dużym ogniu 5 minut, aż przyrumienią się i zmiękną. Włożyć steki z powrotem na patelnię wraz z sokami, które z nich wyciekły. Dodać ziemniaki i cebulę, doprawić solą i pieprzem do smaku. Podgrzać i podawać.

Porcja dla:

4 osób