Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
10 min.
Całkowity czas:
30 min.

Pierogi z owocami są smaczne, to wiadomo, ale pierogi z jagodami są wyjątkowo apetyczne. Wręcz trzeba je zrobić, gdy nastanie sezon na te leśne owoce.

Składniki:

  • 250 ml jagód
  • 5 łyżek cukru

Przygotowanie:

1Jagody przebrać, wypłukać i wymieszać z cukrem.

2Wsypać mąkę do miski, dodać jajko oraz sól, a następnie – mieszając – wlewać tyle wody, żeby wszystkie składniki się połączyły.

3Wyłożyć ciasto na stolnicę lub inną płaską powierzchnię i wyrabiać dalej, dodając mąki lub wody. Ciasto nie może się kleić do rąk, ale musi być miękkie, żeby lekko się wałkowało.

4Za pomocą szklanki wykroić z ciasta koła. Umieścić jagody łyżeczką na środku każdego kółka. Złożyć na pół i przycisnąć krawędzie palcami, aby je razem zlepić.

5W dużym garnku zagotować osoloną wodę i dodać do niej łyżkę oleju.

6Pierogi wrzucać na wrzącą wodę i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty od czasu ich wypłynięcia, od czasu do czasu mieszając. Wyciągać łyżką cedzakową.

7Polać pierogi na talerzu roztopionym na patelni masłem i posypać cukrem.

Porcja dla:

8 osób