20 min.
45 min.
95 min.
Przepyszny przepis na quiche, bardzo czosnkową i niebywale aromatyczną dzięki dodatkowi sera gorgonzola. Można użyć mrożonego szpinaku, a zamiast gorgonzoli innego sera z niebieską pleśnią. Wyśmienite!
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 1 szczypta soli
- 110 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
1Ciasto Na stolnicy wysiekać mąkę z solą i masłem. Palcami rozetrzeć ciasto, aż będzie przypominało kruszonkę. Dodać zimną wodę i szybko zagnieść. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
2Farsz Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić foremkę do tarty.
3Na patelni roztopić masło i podsmażyć szpinak, cały czas mieszając, aż zwiędnie i odparuje. Dodać czosnek i gałkę, wymieszać.
4W misce jajka wymieszać ze śmietaną, dodać ser i przyprawy. Dodać szpinak i wymieszać.
5Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim boki oraz dno foremki, ponakłuwać w kilku miejscach. Podpiec przez 10 minut.
6Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie. Na wierzchu ułożyć plastry pomidora. Piec przez około 35 minut, aż wierzch się zetnie i przyrumieni.
Porcja dla:
8 osób