Czas przygotowania:
20 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
40 min.

Doskonałe na przystawkę lub zakąskę na przyjęcie! Aromatyczne kulki z wołowiny z dodatkiem parmezanu i oliwek.

Składniki:

  • 5 kromek chleba pszennego, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki mleka
  • 500 g mielonej chudej wołowiny
  • 100 g parmezanu, startego
  • 2 jajka

Przygotowanie:

1Chleb skropić mlekiem i zmiksować na papkę. Przełożyć do miski, dodać mięso, parmezan i jajka, wyrobić na jednolitą masę.

2Oliwki posiekać i dodać do masy mięsnej razem z natką. Doprawić solą i pieprzem.

3Z masy formować małe kulki.

4Na patelni rozgrzać mocno oliwę i smażyć kulki ze wszystkich stron przez około 8-10 minut. Odkładać na papierowy ręcznik, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!

Porcja dla:

6 osób