Te pierożki są świetną przekąską i są na pewno warte całego tego wysiłku, bo tak wspaniale smakują! Jeśli chcesz je przygotować jako szybkie przekąski, możesz je upiec, a następnie zamrozić i później podgrzać w temperaturze 190°C przez 5-7 minut.

Składniki:

  • 3 łyżki drobno posiekanej cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 250 g rozdrobnionego, gotowanego mięsa z kurczaka
  • 3 łyżki bulionu drobiowego
  • 1/4 łyżeczki soli czosnkowej
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 1/4 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu

Przygotowanie:

1Na dużej patelni zeszklić cebulę na maśle. Dodać kurczaka, bulion drobiowy, sól czosnkową, przyprawę do kurczaka, pieprz i serek śmietankowy. Zdjąć z ognia i odstawić.

2Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C.

3W dużej misce wymieszać mąkę z solą i papryką, dodać masło pocięte na kawałki i mieszać, aż mieszanina zacznie przypominać grubą bułkę tartą. Stopniowo dodawać wody, mieszając widelcem i formując z ciasta kulę.

4Na powierzchni posypanej mąką rozwałkować ciasto do grubości 1,5 mm. Wyciąć krążki o średnicy ok. 6 cm. Rozwałkować skrawki i ponownie wyciąć krążki – postępować tak aż zużyte zostanie całe ciasto.

5Za pomocą łyżeczki nałożyć kupkę farszu na połowie każdego krążka. Brzegi ciasta zwilżyć wodą i złożyć krążki, przykrywając ciastem nadzienie tak, by powstał kształt półksiężyca. Krawędzie docisnąć widelcem by się skleiły. Ponakłuwać wierzch każdego pierożka widelcem, aby stworzyć ujście pary.

6Położyć pierożki na blasze do pieczenia i piec w temperaturze 190°C przez 15 do 20 minut lub do momentu, aż osiągną złoty kolor.

Porcja dla:

15 osób