Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
20 min.
Całkowity czas:
30 min.

Moja mama robiła to danie na obiad w każdą sobotę, ja je robię w każdą niedzielę! Wybieram delikatne mięso, np. polędwicę. Frytki smażę we frytownicy, bo dzięki temu zawierają mniej tłuszczu, ale można je też usmażyć na patelni w porządnie rozgrzanym oleju. Używam też soli z nasionami fenkułu, która świetnie pasuje do frytek.

Składniki:

  • olej do smażenia
  • 8 średnich ziemniaków, obranych i pokrojonych w cienkie paski
  • 1 stek na osobę
  • 1 łyżka solonego masła
  • 2 łyżki wina Muscadet (albo innego wytrawnego białego wina)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1Rozgrzać olej we frytownicy do 190 C.

2Ziemniaki wytrzeć w czystą ściereczkę, włożyć do frytownicy i smażyć przez 13-14 minut. Wyjąć frytki z frytownicy i zmniejszyć temperaturę oleju do 180 C. Ponownie zanurzyć frytki w oleju i smażyć przez 4 minuty.

3Wyjąć frytki z frytownicy, dobrze odcedzić i wyłożyć na duży półmisek wyłożony papierowymi ręcznikami. Osuszyć frytki ręcznikami, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Oprószyć solą.

4W patelni, na dużym ogniu rozgrzać masło. Steki oprószyć solą i pieprzem. Smażyć przez 3 minuty z każdej strony aby były krwiste.

5Wyjąć mięso z patelni i wlać do niej wino. Mieszając drewnianą łyżką, zdrapać z dna przypalone resztki.

6Podawać steki z frytkami i sosem z patelni.

Porcja dla:

4 osób