Czas przygotowania:
10 min.
Czas gotowania:
30 min.
Całkowity czas:
70 min.

Niesamowicie aromatyczne, delikatne i przepyszne danie. Ryba zawinięta w lekkie ciasto francuskie. Można użyć dowolnego rodzaju ryby.

Składniki:

  • 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
  • 250 g filetu z ryby
  • 4 łyżki sera feta lub koziego
  • 50 g pieczonej papryki, pokrojonej w paski
  • 1 gałązka tymianku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 jajko, roztrzepane

Przygotowanie:

1Ciasto odłożyć w temperaturze pokojowej na 30 minut aby rozmarzło.

2Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 stopni C.

3Ciasto przekroić wzdłuż na 2 prostokąty.

4Rybę przekroić na dwa kawałki. Każdy ułożyć na prostokącie ciasta. Oprószyć solą i pieprzem.

5Wierzch posypać serem i na nim ułożyć paski papryki. Jeśli używasz świeżej papryki, należy ją najpierw lekko zrumienić na patelni lub zblanszować.

6Dodać tymianek i zawinąć brzegi tak, aby przypominały sakiewkę. Posmarować roztrzepanym jajkiem aby zawiniątko się trzymało. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem.

7Piec przez 30 minut na złoty kolor.

Porcja dla:

2 osób