Czas przygotowania:
15 min.
Czas gotowania:
40 min.
Całkowity czas:
55 min.

Oto wersja dietetyczna tradycyjnej quiche lorraine. Zamiast boczku występuje w niej szynka, a zamiast śmietany – mleko i creme fraiche. Podawać na obiad lub pakować na wynos na drugie śniadanie.

Składniki:

  • 1 szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka oleju do wysmarowania blachy
  • 150 g startego żółtego sera
  • 200 g gotowanej lub wędzonej szynki pokrojonej w małą kostkę
  • 300 ml creme fraiche

Przygotowanie:

1Rozgrzać piekarnik do 180 C.

2W misce wymieszać jajka ze śmietaną i z mlekiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

3Głęboką formę do tarty wyłożyć ciastem i ponakłuwać je widelcem. Posypać ciasto szynką, a na to wlać masę jajeczną. Posypać żółtym serem i piec przez 40 minut, aż się z wierzchu przyrumieni, a w środku zetnie.

Porcja dla:

6 osób